MIKE COOPER – FIVE ALBUMS ON THREE DISCS

 

Dit jaar viert de Britse bluesgitarist en singer-songwriter Mike Cooper zijn 77e verjaardag. Hij werd geboren in Reading, Berkshire en begon op 16-jarige leeftijd op gitaar te spelen, nog niet beseffende dat dit instrument de rest van zijn leven zou gaan bepalen. In 1962 richtte hij zijn eerste groepje op: een R&B-formatie die ‘The Blues Committee’ werd genoemd en naast Mike Cooper bestond uit gitaristen Paul Manning en Dicky Reeves en drummer Eddie Page. Zij mochten al meteen optreden naast grote namen uit de Amerikaanse bluesmuziek zoals John Lee Hooker, Howlin’ Wolf en Jimmy Reed, maar ook met de legendarische Britse bluesgroep ‘Alexis Korner’s Blues Incorporated’.

Naast zijn grote liefde voor de bluesmuziek was Mike Cooper ook wel geïnteresseerd in het spelen van folk- en countrybluesmuziek in lokale folkclubs. Zijn eerste plaat “Oh Really?!” uit 1969 wordt ook nu nog gezien als één van de beste akoestische bluesalbums uit die tijd. Na dat debuutalbum volgde er elk jaar een nieuwe plaat. In totaal bracht Mike Cooper toen nog vier soloplaten uit: “Do I Know You?” en “Trout Steel” die beiden in 1970 werden uitgebracht, naast “Places I Know” uit 1971 en “The Machine Gun Co. With Mike Cooper” die in 1972 op de platenmarkt verscheen.

Deze vijf albums uit de periode tussen 1969 en 1972 werden destijds allemaal voor het label ‘Pye/Dawn Records’ opgenomen en nu werden ze in een gedigitaliseerde versie op drie cd’s gebundeld en heruitgegeven door het Britse platenlabel ‘Beat Goes On Records’. Daarnaast werden bovendien ook nog eens drie nooit eerder verschenen nummers als bonustracks op de derde cd geplaatst.

Op het eerste album speelt Mike Cooper alle nummers alleen op zijn gitaar met uitzondering van de songs “Leadhearted Blues” en “Electric Chair” waarbij Derek Hall op een tweede gitaar meespeelt. Voor “Do I Know You?” werd er naast het gitaarspel van Mike Cooper enkel een door Harry Miller bespeelde contrabas in de opnamestudio gehaald en Poor Little Anne zong mee op enkele nummers. De drie volgende albums waren echter voorzien van een volledige orkestratie die voor een veel voller geluid bij de gespeelde nummers zorgde.

Mike Cooper behaalde in Engeland veel erkenning door zijn veelvuldige optredens voor ‘The Peel Sessions’, het populaire radioprogramma van de legendarische DJ John Peel op de ‘BBC Radio’ met live gespeelde muziek. Cooper speelde in zijn meer dan 50-jarige muziekloopbaan eveneens op gitaar mee bij heel wat platen van andere artiesten.

Eind jaren ’70 maakte hij samen met saxofonist Lol Coxhill en drummer Roger Turner ook deel uit van het trio ‘The Recedents’ en in de jaren ’80 speelde hij gitaar bij een aantal experimentele muziek brengende groepen als ‘The Mayhem Quartet’ en ‘Beating Time’ en bij ‘Avant Roots’ waar hij een duo vormde met zangeres Viv Corringham die later ook met hem deel uitmaakte van de formaties ‘National Gallery’ en ‘Mike’s Continental Drift Band’.

Begin 1980 richtte Mike Cooper ‘The Uptown Hawaiians’ op waarmee hij naast zijn akoestisch gitaarspel ook op bottleneck- en lap steelgitaar speelde, maar de vroegere roem werd sindsdien nooit meer behaald. Desondanks brengt hij ook nu nog heel regelmatig live optredens waar hij voornamelijk akoestische folk- en bluesliedjes speelt of deelneemt aan improviserende jamsessies met andere muzikanten.

(valsam)

 

TRACKLIST:
Disc One
OH REALLY?! :
Death Letter
Bad Luck Blues
Maggie Campbell
Leadhearted Blues
Four Ways
Poor Little Annie
Tadpole Blues
Divinity Blues
You’re Gonna Be Sorry
Electric Chair
Crow Jane
Pepper Rag
Saturday Blues

DO I KNOW YOU? :
The Link
Journey To The East
First Song
Theme In C
Thinking Back
Think She Knows Me Now
Too Late Now
Wish She Was With Me
Do I Know You?
Start Of A Journey
Looking Back

Disc Two
TROUT STEEL:
That’s How
Sitting Here Watching
Goodtimes
I’ve Got Mine
A Half Sunday Homage To A Whole Leonardo Da Vinci (Without Words By Richard Brautigan)
Don’t Talk Too Fast
Trout Steel
In The Mourning
Hope You See
Pharaoh’s March
Weeping Rose
PLACES I KNOW:
Country Water
Three-Forty Eight
Night Journey
Time To Time

Disc Three
PLACES I KNOW continued :
Paper And Smoke
Broken Bridges
Now I Know
Goodbye Blues, Goodbye
Places I Know
THE MACHINE GUN CO. WITH MIKE COOPER :
Song For Abigail
The Singing Tree
Midnight Words
So Glad (That I Found You)
Lady Anne
Bonus Tracks
Your Lovely Ways (Part 1 & 2)
Time In Hand
Schaabisch Hall

Artiest info
Website  
 

Label: Beat Goes On Records - BGO Records

video